Pohádky pro roční dítě (nejlepší knihy, tipy na videa, Youtube i Netflix)

Publikováno 9.1.2024

Pohádky pro roční dítě (knihy i videa) 

Pohádky jsou nezbytnou součástí dětského vývoje, plné kouzel, učení a radosti.

Pohádky pro roční děti

Pro roční dítě, které začíná objevovat svět, jsou pohádky cenným zdrojem nejen pro rozvoj jazykových dovedností, ale také pro podporu emocionálního a sociálního růstu. V tomto článku se zaměříme na doporučení knih a animovaných pohádek, které jsou vhodné pro malé děti ve věku jednoho roku. Od klasických pohádek pro roční dítě po moderní příběhy, naše tipy budou zahrnovat obsah, který je nejen rozvojový, ale také zábavný. Připravte se na poutavé dobrodružství plné barev, písniček a kouzel, které poskytne vašemu malému průzkumníkovi inspiraci a radost z prvních pohádkových zážitků.

Pohádky pro roční dítě

Pohádky pro roční dítě - Jaká je nejlepší knížka pro roční dítě? 

První setkání s knihami je pro roční dítě jako otevírání pokladnice plné nekonečného bohatství slov, obrazů a dobrodružství. S ohledem na rozvoj jemných motorických dovedností, stimulaci smyslů a posílení pouta mezi vámi a vaším dítětem, představíme vám tipy na knihy pro roční dítě, které nejen poskytnou radost, ale také podpoří vývoj důležitých dovedností ve vašem malém prckovi. Nejlepší kniha pro roční dítě:

  • je plná obrázků,
  • krátké odstavce textu,
  • má stránky, které si snadno otočí i samo dítě,
  • se snadno udržuje,
  • je odolná

A výhodou je, pokud je i rýmovaná a obsahuje hodně citoslovcí

Pojďme se společně podívat na 7 nejoblíbenějších pohádkových knih pro roční dítě

  1. Dobrou noc - kniha se světýlky

Tato kouzelná pohádka pro roční dítě nabízí nejen půvabný příběh o přátelství mezi jezevcem a liškou, ale také přináší zvláštní prvek ve formě světýlek. Před spaním se mohou děti ponořit do nočního města spolu s jezevcem, sledovat, jak se světla rozsvítí a vytvářejí tajuplnou atmosféru. Tato kniha podporuje klidné usínání a představuje malým čtenářům radost z objevování nových věcí a přijímání odlišností. Ideální volba pro příjemné večerní rituály před spaním. 

 Pohádky pro roční dítě

  1. Gerda Příběh velryby

Gerda je nádherná knížka pro roční dítě. Dá se vlastně číst klidně už s miminkem. Tato kniha má nádherné ilustrace, které mnohdy řeknou více než samotný text (který je v krátkých odstavcích). Tato pohádková kniha vypráví poutavý příběh o malé velrybě jménem Gerda, která zažije neočekávané události a zůstane osamocená. Během svého putování oceánem se setkává s různými mořskými tvory a nachází nové přátele, kteří ji zavedou do fascinujícího světa mořského života. Každé zvíře, které potká, předá Gerdě nějakou zkušenost či moudrost. Zkrátka kouzelná pohádka pro roční dítě, kterou si zamilují i rodiče. A která má navíc dvě pokračování. 

  1. Bing - Pohádky na dobrou noc

Zná vaše dítě Binga? A má ho rádo? Pak jsme právě našli dokonalou pohádku pro roční dítě. Králíček Bing se právě chystá do postýlky a my víme, že i vy hledáte tu nejlepší knížku před spaním pro své roční dítě. Co by mohlo být lepšího než naslouchat příběhům, které Bing prožil se svými kamarády, právě před usnutím? Pohádky pro roční dítě přinášejí každý večer nová dobrodružství a zvědavost, kterou si s sebou malí posluchači odnesou do svých snů. Objevte společně s nimi kouzlo předspaníčkových okamžiků s touto neodolatelnou knížkou, plnou pohádek a radosti z každodenních malých zážitků!

 Bingovy pohádky pro roční dítě

  1. Nejkrásnější místo na světě

Nádherně ilustrovaná kniha Petra Horáčka, která kombinuje svět pohádek pro roční dítě a otázky, které nedají králíkovi spát. Kde je nejkrásnější místo na světě a jak se to pozná? Je to tahle louka? Tato knížka pohádek vypráví hlavně o dobrodružství, návratu domů a především o přátelství, které je nade vše. 

 Nejkrásnější místo na světě - pohádky pro roční dítě

  1. Buddhovy pohádky na dobrou noc

Tato kniha vám domů přinese 20 klasických buddhistických příběhů, které jsou převyprávěny tak, aby bavily i roční dítě. Navíc jsou doplněny krásnými ilustracemi. Tyto poutavé příběhy podněcují představivost dětí a přenášejí je do světa neobvyklých dobrodružství. Zároveň inspirují děti k utváření vlastních příběhů v jejich myslích, což může posílit jejich klid, kreativitu, sebedůvěru a soucit s druhými.

Buddhovy pohádky na dobrou noc pro roční dítě

Každá pohádka je zakončena buddhistickým poselstvím. Kniha obsahuje také úvod, který přibližuje počátky buddhismu, a závěrečnou kapitolu s podrobným návodem na meditace vhodné pro děti. Celkově tato půvabná kniha originálním a přitažlivým způsobem přibližuje děti k buddhistické tradici a pomáhá rodičům:

  • Uvolňovat děti a připravovat je na klidný spánek.

  • Budovat silnější pouta v rodině.

  • Učit děti empatii a soucit s druhými.

  • Probouzet a rozvíjet dětskou představivost a kreativitu.

  • Posilovat sebevědomí dětí.

  • Dodávat dětem sebedůvěru k vykročení správným směrem životem.

Tato kniha pohádek pro roční dítě vám jistě vydrží dlouhé roky. 

  1. Péťa 1: Péťa se učí mluvit

Knihu Péťa se učí mluvit (a všechny její další díly) napsala logopedka a je to znát! Jedná se o první díl série, která provede vaše dítko od jednoduchých zvuků, přes krátké věty až po dlouhá souvětí. První díl Péťa se učí mluvit je skvělou pohádkou pro roční dítě, protože je plné nádherných ilustrací, zvukomalebných výrazů a samohlásek, které děťátku postupně rozvazují jazyk. Kromě toho je tam také návod pro rodiče, jak nejlépe s knížkou pracovat tak, aby pro dítě co nejpřínosnější a oblíbilo si jí. Nejedno roční dítě vyžaduje číst Péťu stále dokola a dokola. 

Pohádky pro roční dítě - kniha Péťa se učí mluvit

  1. Léčivé pohádky pro dětskou duši

Když otevřete tuto českou knihu pohádek pro roční dítě, otevřete dveře do magického světa plného kouzel. Spolu můžete prozkoumat čarovné skály, které se otevřou jednoduchým dotykem, nebo vystoupat po zlatém žebříku, který vás zavede až do nebe. S Kaštánkem objevíte tajemný strom v aleji, kde si budete povídat se sněhovými vločkami a společně s nimi postavíte sněhuláka. Také můžete prozkoumat noční oblohu s Hvězdičkou ve Velkém voze a v lese se dozvíte, jak najít skřítka jménem Vítek. Tato kniha je plná pohádek, které nejenže rozvíjí fantazii vašeho dítěte, ale také mohou být užitečné jako podpora v náročnějších chvílích.

 Léčivé pohádky pro roční dítě

BONUSOVÝ TIP: Pohádky na dobrou noc - Kouzelné čtení Albi

Kouzelné čtení albi - pohádky pro roční dítě

Znáte Albi tužku? A už jí máte doma? Jestli ne, možná vás k jejímu nákupu přesvědčí tato knížka. Kniha Pohádky na dobrou noc z edice kouzelné čtení obsahuje 8 krásných klasických pohádek pro roční děti, které knížka sama převypráví. Zároveň v ní najdete krásné ilustrace, se kterými si dítko později pohádku odvypráví samo. Večery tak můžete trávit ve společnosti Budulínka, Karkulky, Jeníčka a Mařenky a dalších kouzelných postav. Kniha Pohádky na dobrou noc obsahuje přes 500 zvuků a textů.

Kdy začít číst dětem pohádky?

Nejlépe hned teď. Čtení pohádek dětem je výborný způsob, jak podporovat jejich rozvoj již od raného věku. Můžete začít číst dětem pohádky již od prvních měsíců jejich života. Když budete chtít, klidně čtěte už děťátku v bříšku, nebo miminku v porodnici. Zde jsou některé důvody, proč je čtení pro děti prospěšné:

  • Rozvoj jazyka: Čtení pohádek dětem pomáhá rozvíjet slovní zásobu a jazykové dovednosti. Slyšení různých slov a frází pomáhá posilovat jejich schopnost porozumět a používat jazyk.Ano, a když dítě ještě nemluví, už sluší a jejich mozek navnímává, jak jazyk zní. 
  • Rozvoj myšlení a fantazie: Pohádky často obsahují příběhy plné fantazie a neobvyklých událostí. Tím podporují rozvoj dětské představivosti a kreativity.
  • Rozvoj emocionální inteligence: Pohádky často zahrnují postavy, které procházejí různými emocemi a situacemi. Čtení pohádek pomáhá dětem porozumět emocím, učí je empatii a pomáhá jim lépe porozumět sobě i druhým.
  • Podpora vztahu s rodiči: Společné čtení pohádek posiluje vztah mezi rodiči a dítětem. Poskytuje společný čas a prostor pro sdílené zážitky.

 Kdy začít dětem číst pohádky

  • Rutina a bezpečí: Pravidelné čtení pohádek může být součástí denní rutiny. Dětem to poskytuje pocit bezpečí a stability, protože vědí, co mohou očekávat.
  • Rozvoj koncentrace a pozornosti: Čtení příběhů vyžaduje od dětí pozornost a koncentraci. Tím se postupně rozvíjejí tyto důležité dovednosti. My víme, že malé děti dlouho nevydrží, ale můžete začít obrázkovými knížkami, pak přidat slovo, větu, odstavec atd. 

Audio pohádky pro roční děti

Nechcete číst, ale zároveň nechcete pouštět videa a animované pohádky? A co takhle audio pohádky pro roční děti? 

Mrkněte třeba na podcast ZACHUMLÁNO - relaxace a příběh pro klidný spánek

 Podcast zachumláno - pohádky pro roční dítě v audio podobě

Tento podcast je dokonalou kombinací pohádek pro (nejen) roční děti, relaxací a zklidnění celého tělíčka před spánkem. Obsahuje různé povídky a pohádky, které mimo jiné také pomáhají dětem naučit se vnímat své tělo a relaxovat. Jedná se o dokonalou pohádku před spaním, která uklidní i vás po náročném dni. Většina podcastů je zdarma. Pokud chcete něco víc, třeba příběh o vašem dítěti přímo jemu na míru, můžete podcast podpořit. To by bylo něco. Jen si to představte. Pohádka, ve které je vaše dítě hlavním hrdinou! Lákají vás meditace a afirmace pro děti? Co takhle jim pořídit kartičky, nebo plakát do pokoje? 

Mluvené pohádky

Na Youtube najdete mluvené pohádky třeba od Zdeňka Svěráka, Jana Wericha, Karla Čapka a dalších. Stačí zadat do vyhledávače “audio pohádky”. 

Celkově lze říci, že čtení pohádek dětem je cenným zážitkem, který má dlouhodobé pozitivní dopady na jejich rozvoj.

Kreslené pohádky pro roční dítě 

Pro roční dítě jsou ideální jednoduché a barevné kreslené pohádky, které podporují vizuální vnímání a zároveň jsou příběhy jednoduché a srozumitelné. Zde je několik nápadů na klasické kreslené pohádky pro roční dítě, které vás přenesou do vašeho dětství. 

Klasické české animované pohádky:

Klasické české pohádky pro děti

Zde jsou některé oblíbené české animované pohádky:

  • Maxipes Fík

Příběhy o Maxipsu Fíkovi, velkém psovi s kouzelnými schopnostmi, který se dostává do různých dobrodružství a je mistrem světa ve skoku pro něco. Všechny příběhy Maxipsa Fíka najdete v plném znění na Youtube. 

  • Krteček

Nejznámější postava od Zdeňka Millera, malý krtek, který se vydává na dobrodružství a objevuje svět kolem sebe.

  • Bob a Bobek

Příběhy dvou kamarádů, králíků z klobouku jednoho kouzelníka. 

  • Včelí medvídci

Animovaný seriál o včelích medvídcích a jejich veselých příhodách v lese.

  • Rumcajs

Adaptace příběhů o malém loupežníku Rumcajsovi, který žije v lese a zažívá různá dobrodružství. Pamatujete si Manku a Cipíska? Třeba si u pohádek zavzpomínáte, nebo se vydáte do Českého ráje na výlety po jejich stopách. 

Mezi další oblíbené české animované pohádky pro (nejen) roční dítě patří Pohádky z mechu a kapradí, Pohádky o víle Amálce, Maková panenka, Káťa a Škubánek, nebo Štaflík a Špagetka. Většinu z těchto pohádek najdete v celém znění na Youtube. 

Animované pohádky pro roční dítě Na YouTube:

Animované pohádky pro roční dítě na youtube

  • Cocomelon

Cocomelon je kanál na YouTube, který nabízí širokou škálu animovaných písniček a interaktivních videí pro malé děti. Mezi oblíbené pohádkové díly patří ty, kde postavičky dělají stejné věci jako může zažít vaše dítě - koupou se, plavou, houpou... 

  • Little Baby Bum

Tento kanál se specializuje na animované písničky a vzdělávací obsah pro nejmladší. Určitě tady najdete spoustu pohádek pro roční dítě. 

  • Blippi

Blippi vytváří edukativní a zábavný obsah pro děti, který zahrnuje návštěvy různých míst a vysvětluje různé koncepty.

  • Peppa Pig

Příběhy o prasátku Peppě a její rodině jsou oblíbené mezi malými dětmi. 

  • Baby Shark Dance

Píseň "Baby Shark" a další přidružený obsah jsou populární mezi nejmladšími dětmi. Jsou velice chytlavé a se žralůčkem pak můžete pořídit i nejrůznější hračky. 

  • Bing

Příběhy králíčka Binga a jeho přátel, o tom, jak zažívají nejrůznější příhody, se kterými se vaše dítě může ztotožnit. Na kocni každého dílu pohádky je krátké shrnutí, které vysvětlí to hlavní, co se stalo, co tam Bing cítil, jak se zahcoval apod. 

Animované pohádky pro roční dítě Na Netflixu:

Animované pohádky na Netflixu

  • Super Monsters

Příběhy o mladých potomcích slavných monster, kteří chodí do školy a učí se kontrolovat své schopnosti.

Animované pohádky pro roční dítě Na Disney+:

  • Mickey Mouse Clubhouse

Klasické příběhy s Mickey Mouse a jeho přáteli, které jsou vhodné pro mladší děti. 

  • The Wiggles

Tato australská dětská skupina vytváří animovaný obsah s písničkami a tanečními čísly pro nejmladší.

Při výběru pohádek je důležité brát v úvahu nejen popularitu, ale také obsah a vhodnost pro věkovou skupinu dítěte. Ovládejte čas, který dítě tráví před obrazovkou, a vybírejte obsah, který je pro ně vhodný a alespoń malinko edukativní.

Nestimulující pohádky pro roční dítě: 

Potřebujete občas vašemu ročnímu dítěti pustit nějakou pohádku, ale nechcete, aby byly příliš stimulující? Tak jaký pořad vybrat a co pustit? Mrkněte na tyto nestimulující pohádky pro roční dítě. Všechny najdete na Netflixu, Youtube, nebo Disney+

Netflix:  

  • Trash Truck

Seriál sleduje přátelství mezi malým chlapcem jménem Hank a velkým odpadkovým vozem. Společně zažívají dobrodružství a učí se hodnotám jako přátelství a porozumění. Skvělá uklidňující pohádky pro roční dítě a samozřejmě i starší sourozence. Pohádky jsou zatím v angličtině, nebo jiných cizích jazycích. 

  • Peter Rabbit

Seriál je založen na příbězích od Beatrix Potter. Sleduje dobrodružství Petra Králíka a jeho kamarádů v krajině plné zvířat.

  • Puffin Rock

Jednoduchý animovaný seriál, který sleduje dobrodružství malého tučňáka jménem Oona na ostrově Puffin Rock. Seriál je vhodný pro malé děti a zaměřuje se na učení o přírodě.

Pohádky pro roční dítě na netflixu

 

  • Sarah & Duck

Klidný animovaný seriál, který sleduje každodenní dobrodružství malé holčičky jménem Sarah a jejího kachního přítele Duck. Příběhy jsou jednoduché a vhodné pro nejmladší diváky.

  • Word Party

Animovaný seriál navržený tak, aby podporoval rozvoj slovní zásoby u malých dětí. Sleduje skupinu plyšových postaviček, které se učí nová slova a dovednosti. Pro roční dítě můžete nejprve začít písničkama. Vše zatím v angličtině a dalších cizích jazycích.

  • Beat Bugs

Tento pohádkový seriál pro malé děti využívá písně od The Beatles k vyprávění příběhů o skupině hmyzu, kteří zažívají různá dobrodružství v angličtině. 

  • Sea of Love

Seriál "Sea of Love" sleduje příběhy velryby, žraloka, mořského koníka, rejnoka a dalších podmořských přátel, jejich rodičů, učitelů a dalších. Tyto podmořské pohádky pro roční dítě jsou v češtině a jistě si je oblíbí i váš drobek. Společně s mořskými tvory zažije každodenní příhody, naučí se dělit a pochopí spoustu situací. 

Disney+: 

Pohádky pro roční dítě na disney+

  • "Bluey"

Příběhy o modré holčičce - pejskovi jménem Bluey a její rodině. Seriál je známý svými uklidňujícími a výchovnými prvky, zaměřuje se na hodnoty jako kreativita a rodinné vztahy. Každý díl je unikátní a z každého si můžete vzít něco do svého života. Seriál je krásně animovaný a navíc v češtině. 

  • "Mickey Mouse Clubhouse" neboli Mickeyho klubík

Klasické příběhy s Mikym Mausem a jeho přáteli, kteří řeší jednoduché problémy pomocí týmové spolupráce a zábavy. Seriál je v češtině. 

  • Medvídek Pú 

Klidné příběhy s Medvídkem Pú a jeho přáteli. Příběhy jsou uklidňující a plné moudrosti. Na Disney+ najdete celou řadu pohádek o Medvídkovi Pú, všechny v češtině. 

Youtube: 

  • "Zvědavý George" – YouTube

"Zvědavý George" je animovaný seriál založený na knihách H.A. Reya a Margret Rey. Sleduje zvědavého malého opíka jménem George a jeho dobrodružství.

Je dobré pouštět dětem kreslené pohádky?

Inu, kdo ví. Je třeba si uvědomit, že příliš dlouhé nebo nekontrolované sledování televize může mít negativní dopad na vývoj dítěte. Klíčem je najít vyvážený přístup a zajistit, aby sledování bylo součástí pestřejšího režimu aktivit.

Je to ale na vás, vaše dítě, vaše rodina a váš klid. Pokud vám kreslené pohádky pro roční dítě pomůžou zachovat doma klid, pohodu, nebo si odpočinout, neváhejte je pustit. 

Zde jsou některé body, které byste mohli zvážit:

  • Doba sledování pohádek:

Doporučuje se omezit čas strávený před obrazovkou. Pro děti mladší než 2 roky se obvykle doporučuje žádný či minimální čas u televize. Ale nemáme výzkumy, které by dokázaly říct přesný dopad na dítě, nebo přesně říct vhodnou dobu strávenou u obrazovky. 

  • Obsah pohádek pro roční dítě:

Vyberte obsah vhodný pro věk dítěte. Existuje mnoho vzdělávacího obsahu pro děti, který může být prospěšný pro rozvoj dovedností. Zvolte kvalitní obsah s pozitivními hodnotami. Omezte sledování agresivních nebo dospěláckých programů. Nastavte omezení obsahu pomocí rodičovských kontrol a sledujte, co vaše dítě sleduje.

  • Rodinná interakce:

Sledování televize by nemělo nahradit interakci s rodinou. Je důležité vytvořit prostor pro hry, čtení a další aktivity.

  • Fyzická aktivita:

Věnujte pozornost i fyzické aktivitě dítěte. Je důležité, aby děti trávily čas i venku a zapojovaly se do pohybu.

Proč pouštět nestimulující pohádky ročním dětem? 

Proč dětem pouštět pohádky

Když už něco pouštět, nestimulující pohádky můžou být tou pravou volbou. Pouštění nestimulujících pohádek pro roční dítě může být spojeno s několika pozitivními důvody:

  • Rozvoj klidu a relaxace:

Nestimulující obsah může pomoci dítěti uklidnit se a relaxovat, což je zvláště důležité před spaním nebo během doby odpočinku. Když třeba dítě přestane spát přes den, ale přesto chcete zachovat nějakouc hvilku klidu. Příliš stimulující obsah (s velkým množstvím akce, rychlými střihy nebo hlasitým zvukem) může být příliš náročný pro mladé děti. Klidné pohádky nabízejí možnost omezit tyto podněty.

  • Posílení pozitivních hodnot:

Nestimulující obsah často obsahuje pozitivní příběhy a hodnoty, což může přispět k rozvoji emocionální inteligence a morálního chování dítěte.

  • Podpora rozvoje jazykových dovedností:

Klidné pohádky mohou být vhodné pro podporu rozvoje jazykových dovedností. Jednoduchý jazyk a pomalý tempo mohou pomoci dětem lépe porozumět a zapamatovat si slova.

  • Podpora společného času:

Klidné pohádky mohou být příjemným způsobem, jak strávit společný čas s dítětem. Nabízejí klidné okamžiky pro sdílení a posilování vztahu.

Výběr pohádek by měl být v souladu s individuálními potřebami dítěte. Některé děti mohou být více citlivé na stimuly než jiné, a proto může být vhodné volit obsah, který lépe odpovídá jejich temperamentu a vývojovým potřebám.

Čtěte také

Kočárek Thule Urban Glide 2 - výhody a nevýhody

Publikováno 16.10.2023
Rozhodujete se o kočárku Thule Urban Glide 2? Náš článek vám přináší všechny odpovědi.

Afirmace proti úzkosti: Klíč k duševnímu klidu a síle

Publikováno 10.2.2024
Objevte sílu afirmací v boji proti úzkosti. Naučte se používat pozitivní afirmace jako účinný nástroj pro...

Otužování malých (i větších) dětí

Publikováno 21.11.2023
Otužování dětí není pouze moderním trendem, ale klíčovým prvkem pro posílení jejich imunitního systému,...