Jak vyčistit kočárek: Praktický průvodce pro čistý kočárek

Publikováno 7.11.2023

Dětský kočárek je neoddělitelnou součástí života rodičů, ale postupem času se stává náchylným k nečistotám a bakteriím. Hlavně, když v něm sedí dítě. A jezdíte s ním venku :-) Pravidelné čištění kočárku je nezbytné nejen z hygienického hlediska, ale také pro zachování jeho funkčnosti a bezpečnosti. Pokud chcete prodat kočárek, bude také nezbytné ho předem pořádně vyčistit. Zde je praktický průvodce, jak vyčistit kočárek a udržet ho v perfektním stavu. Na konci článku se dozvíte i tipy, kde nechat vyčistit kočárek, pokud se do toho nechcete pouštět sami. 

Jak vyčistit kočárek

Takže jak vyčistit kočárek? 

Čistý kočárek je nejen estetickou záležitostí, ale také zárukou zdraví a bezpečnosti vašeho dítěte. Pravidelné čištění odstraňuje nečistoty, bakterie a alergeny, což udržuje prostředí, ve kterém vaše dítě tráví čas, zdravé a hygienické. Jakmile kočárek začne sloužit jako "přenosný domov" vašeho malého průzkumníka, je důležité věnovat pozornost jeho čistotě a údržbě.

1. Pravidelně odstraňujte nečistoty ze sedadla a kapes:

Použijte pravidelně vysavač pro odstranění všeho, co do kočárku nepatří. Pravidelná péče o čistotu kočárku je klíčová pro zdraví a pohodu vašeho dítěte. Jednoduchým, avšak efektivním způsobem, jak vyčistit kočárek, je pravidelně odstraňovat nečistoty ze sedadla a kapes. Použitím vysavače můžete snadno odstranit všechny nežádoucí drobné předměty, které se nahromadily na různých místech kočárku. Spáry kolem sedadla, kapsy a košíky jsou často skrýšemi drobků, listí a jiných nečistot, které jste si přivezli z procházek. 

Pravidelným odstraňováním těchto nečistot nejen udržujete kočárek čistým, ale také zabraňujete šíření bakterií a alergenů, což je zvláště důležité pro malé děti s citlivou pokožkou. Tento jednoduchý úkon přispívá k bezpečnosti a pohodlí vašeho dítěte během každé procházky. Je to ale teprve začátek. 

Odstranění fleků:

Začneme odstraněním případných fleků. Pokud máte na textilii skvrny, zkuste je odstranit pomocí speciálních prostředků na odstranění skvrn. Nejprve proveďte test na skrytém místě, abyste se ujistili, že prostředek nezpůsobí poškození látky. Až poté naneste prostředek na skvrnu a postupujte podle návodu na obalu.

Odstranění fleku z kočárku

2. Odstraňte textilní části a vyperte je

Důležitým krokem při čištění kočárku je odstranění textilních částí a jejich důkladné vyprání. Většina moderních kočárků je navržena s odnímatelnými textilními částmi, což značně usnadňuje proces čištění. Sundejte tyto části a pečlivě se podívejte na etiketu s návodem k praní. Většina látek lze vyprat v pračce, obvykle na jemný program při teplotě kolem 30 stupňů Celsia, a to bez použití aviváže, která by mohla dráždit citlivou dětskou kůži. Po vyprání a vyždímání nechte textilní části dobře usušit. Většinu z nich není možné dát do sušičky. Důkladné vysušení je klíčové pro zabránění vzniku plísní a nepříjemných pachů, které mohou vzniknout v případě, že jsou textilie vlhké.

Pokud je to možné, doporučuje se použít jemného a hypoalergenního pracího prášku, který je šetrný k dětské kůži. Tímto způsobem zajistíte, že kočárek zůstane čistý, voňavý a bezpečný pro vaše dítě během každé další jízdy.

Jak vyčistit kočárek, když nic z něj nejde prát v pračce? 

Pokud textilní části nejdou sundat, můžete je vyčistit ručně. Připravte si mísu s mírně teplou vodou a přidejte jemný dětský šampon nebo tekuté dětské mýdlo. S pomocí houbičky nebo měkkého hadříku jemně otírejte špinavé skvrny a povrch kočárku. Po čištění otřete textilie čistou vlhkou houbičkou a nechte je dobře vyschnout na vzduchu.

3. Čištění rámu kočárku a plastových doplňků

Rám kočárku lze čistit jemným čisticím prostředkem a teplou vodou (v případě nouze použijte dětské vlhčené ubrousky). Jemně utřete rám kočárku vlhkým hadříkem, abyste odstranili nečistoty a skvrny. Dejte pozor na elektronické části a mechanické spoje, abyste je nepoškodili vodou.

4. Jak vyčistit kolečka kočárku

Kolečka mohou být náchylná k hromadění nečistot, je proto potřeba je pravidelně čistit. Jak na to? Kolečka z kočárku sundejte, napusťte si třeba umyvadlo, vanu, nebo kýbl s vlažnou vodou a jemným čistícím prostředkem. Přidejte houbičku a vrhněte se na to. 

Jak vyčistit kočárek - kolečka

Čistěte nápravy kol a podle potřeby namažte vazelínou nebo olejem všechny vnější pohyblivé součásti. U sportovní terénních kočárků jako je třeba Thule Urban Glide 2 alespoň jednou za rok nechte kola odborně prohlédnout a provést potřebný servis. 

Pravidelná údržba kočárku

Zahrňte pravidelnou údržbu kočárku do svého týdenního nebo měsíčního režimu péče o dětské vybavení. Tím zaručíte, že kočárek zůstane v bezpečném a čistém stavu.

Pokud se postaráte o pravidelnou péči o kočárek, bude sloužit nejen vašemu dítěti, ale také vám. Čistý a funkční kočárek je klíčem k pohodlným procházkám a bezpečnému přepravování vašeho nejcennějšího pokladu.

Materiál a barva kočárku

Různé kočárky mají různé materiály a barvy. Před zahájením čištění si pečlivě přečtěte návod k obsluze, abyste zjistili, jaký druh péče váš konkrétní kočárek vyžaduje. Případně vždycky daný čistící prostředek vyzkoušejte na malém kousku látky někde na straně, nebo dole, kde to případně nebude vidět.

Kde nechat vyčistit kočárek, pokud se vám do toho nechce:

Dětské obchody a specializované prodejny kočárků:

Mnoho dětských obchodů nebo specializovaných prodejen nabízí služby čištění kočárků. Většina z nich spolupracuje s profesionálními čistírnami, které mají zkušenosti s čištěním dětských produktů. Tato možnost je výhodná, protože pracovníci těchto obchodů často znají specifika jednotlivých kočárků a jejich čištění může být důkladné a šetrné k materiálům. Zkuste se zeptat tam, kde jste svůj kočárek koupili. 

Jak vyčistit kočárek

Profesionální čistírny:

Další možností je vyhledání profesionální čistírny nebo úpravny, která se specializuje na čištění dětských věcí včetně kočárků. Tyto služby mají často zkušenosti s odstraňováním skvrn, dezinfekcí a dezinfikují kočárky tak, aby byly bezpečné pro děti. Při výběru této možnosti je důležité zjistit, zda mají zkušenosti s čištěním konkrétní značky a modelu vašeho kočárku. Stačí zadat do Googlu čištění kočárku ve vaší lokalitě a pak si vybrat, kde nechat vyčistit kočárek. 

Čtěte také

Od kdy dát dítě do sporťáku - rady a tipy

Publikováno 23.10.2023
Otázka od kdy dát dítě do sporťáku trápí skoro všechny rodiče. Přechod od hlubokého kočárku k...

Afirmace proti úzkosti: Klíč k duševnímu klidu a síle

Publikováno 10.2.2024
Objevte sílu afirmací v boji proti úzkosti. Naučte se používat pozitivní afirmace jako účinný nástroj pro...

Otužování malých (i větších) dětí

Publikováno 21.11.2023
Otužování dětí není pouze moderním trendem, ale klíčovým prvkem pro posílení jejich imunitního systému,...