Od kdy dát dítě do sporťáku - rady a tipy

Publikováno 23.10.2023

Otázka od kdy dát dítě do sporťáku trápí skoro všechny rodiče. Přechod od hlubokého kočárku k pohodlnějšímu sportovnímu modelu je jedním z těch rozhodnutí, která mohou vyvolat spoustu otázek. Kdy dát dítě do sporťáku souvisí s jeho fyziologickým vývojem, ale také emocionálním vývojem a celkovým nastavením vaší každodennosti. 

Kdy dát dítě do sporťáku - od 6 měsíců, až bude sedět, nebo kdy? 

Když si vybíráte sporťák, určitě jste si všimli toho, že se na něm píše “od 6 měsíců”. Znamená to tedy, že můžete dát dítě do sporťáku už v půl roce? Inu, jak se to vezme. Ve hře je spousta faktorů a otázek, na které je dobré si při rozhodování kdy dát dítě do sporťáku odpovědět. 

Kdy je pravý čas na sportovní kočárek?

Kdy je dítě fyzicky připravené na sportovní kočárek? 

  • Jaký je aktuální věk dítěte a jak probíhá jeho fyzický vývoj? Řešili jsme nějaké problémy jako predilekce, hypotonie apod.? 
  • Umí už dítě samostatně sedět? Dostane se do sedu samo a vydrží v něm bez opory rukou? 
  • Věřím tomu, že je potřeba řešit vývoj páteře
  • Vydrží moje dítě ještě v korbičce? Vejde se do původního kočárku? 
  • Jaký mám sportovní kočárek? Dá se polohovat do úplného lehu? Je k pořádnému lehu potřeba nějaký doplněk, třeba polohování nožiček

Podle odborníků z oblasti fyzioterapie je schopnost sedět jedním z důležitých milníků ve vývoji dítěte. A teprve až když dítě nějakou dobu samostatně stabilně sedí přichází ta správná chvíle na sporťák. Fyzioterapeuti ale také zdůrazňují individuální tempo každého dítěte - některé děti mohou dosáhnout schopnosti sedět už kolem šestého měsíce života, zatímco jiné potřebují více času na rozvoj svalové síly a stability a sedí třeba až kolem 10.měsíce věku. Pokud dítě dáte do sporťáku, když ještě samo nesedí, bude se hroutit k jedné straně, což může způsobit problémy třeba v oblasti krční páteře. 

Jak se dítě dostane do sedu - fáze vývoje ve zkratce

Pojďme se v krátkosti podívat na to, jak se dítě ideálně dostane do sedu. Důležité milníky v oblasti vývoje páteře jsou tyto: 

  • První vzpřímení- V prvním vzpřímení dítě leží na břiše s pažemi pokrčenými podél těla a nohama rovně nebo mírně pokrčenými. V této pozici má dítě hlavičku opřenou o podložku, ale má dostatečnou sílu v krku, aby ji postupně začalo zvedat. Dítě začne pozvolna zvedat hlavu a hrudník od podložky, přičemž hledí vpřed. V této fázi je podpora hlavy ještě poměrně slabá, a proto dítě tuto pozici neudrží dlouho. Tato pozice umožňuje dítěti začít posilovat svaly krku, což je klíčové pro další pohybové milníky, jako je druhé vzpřímení a šikmé sedy. Během prvního vzpřímení dítě začíná aktivně pozorovat svět kolem sebe, což podněcuje jeho smyslový vývoj a kognitivní schopnosti.

Kdy dát dítě do sporťáku

  • Druhé vzpřímení- Druhé vzpřímení je fáze v dětském vývoji, kdy dítě leží na břiše a začíná posilovat svaly břišní části těla. V této pozici dítě podporuje svou váhu na pažích a postupně zvedá horní část těla od podložky. Dítě tak aktivně posiluje svaly krku a hrudníku, což mu umožňuje zvednout hlavu a hrudník výše, než tomu bylo v prvním vzpřímení. Tato fáze je klíčová pro rozvoj svalové síly a stability v horní části těla, připravuje dítě na další pohybové milníky, včetně šikmých sedů a později i samostatného sezení. Druhé vzpřímení je důležitým krokem směrem k větší nezávislosti dítěte ve svém pohybovém vývoji.
  • Nízký a vysoký šikmý sed- Nízký šikmý sed představuje pozici, kdy dítě leží na boku a je schopno se opřít o ruku nebo loket, čímž se začínají posilovat svaly trupu a horní části těla. Tato poloha umožňuje dítěti zkoumat svět kolem sebe a rozvíjet koordinaci mezi očima a rukama. Když dítě dokáže přejít do pozice vysokého šikmého sedu (opřít se o celou ruku), sedí vzpřímeně a může se plněji angažovat ve svých aktivitách. V této pozici má dostatečnou sílu a stabilitu, aby udržovalo tělo vzpřímené a zároveň může pohybovat končetinami s lehkostí, což podněcuje jemnou motoriku a fyzický rozvoj. Tato postupná změna polohy je klíčová pro dětský vývoj, posiluje svaly, podněcuje motorické dovednosti a připravuje dítě na další etapy jeho růstu a pohybové aktivity.
  • Samostatnýsed- Dítě je schopno sedět samostatně bez podpory. V této fázi má silné svaly zad a břišní části těla, což mu umožňuje udržet se vzpřímeně bez opory. Samostatné sezení umožňuje dítěti svobodněji prozkoumávat svět kolem sebe a rozvíjet koordinaci a rovnováhu pro další pohybové dovednosti.

Samostatný sed, stání a lezení se často objevují v rozmezí týdnů od sebe. 

Od kdy je čas na sporťák - závěr podle fyzioteraputů 

Fyzioterapeuté varují před přílišným spěchem. Předčasný přechod k sezení a přesun dítěte do sportovního kočárku bez dostatečné síly může způsobit nesprávné držení těla, což může vést k potenciálním problémům s posturou v budoucnu. Proto je důležité poskytovat dítěti podporu a čekat, až je jeho tělo připraveno na tuto novou fázi vývoje. Sledování signálů a potřeb dítěte je klíčové, aby bylo zajištěno, že přechod k sezení (a sporťáku) bude pro ně pohodlný a přirozený.

Od kdy dát dítě do sportovního kočárku

Správnou chvílí pro přesun dítěte do sporťáku je tedy podle názoru fyzioterapeutů až chvíle, kdy dítě už nějakou dobu samostatně sedí. 

Kočárek pro život - sporťák, nebo korbička

Takže kdy dát dítě do sporťáku? Odpověď není tak jednoduchá. Dalším, co je potřeba probrat, když řešíte kdy dát dítě do sporťáku je: 

Emocionální vývoj dítěte a život vaší rodiny

Pokud přemýšlíte o tom, kdy přesunout dítě do sporťáku, mrkněte ještě na tyto otázky: 

  • Proč chci dát dítě do sporťáku? 
  • Spí moje dítě jenom v kočárku?
  • Začalo dítě projevovat zájem o okolní svět a projevuje touhu sedět a pozorovat své okolí?
  • Přitahuje se mi dítě do sedu? (Což jak víme, není správná cesta k samostatnému sedu. Ta nevede přes přímý břišní sval, ale přes šikmé sedy…) 

Chvíle od kdy dát dítě do sporťáku souvisí s vývojem páteře, jak to ale vypadá u vás doma? 

  • Jak často chcete chodit s kočárkem? 
  • Jezdíte s kočárkem spíše v terénu, nebo po asfaltu?
  • Na jak dlouho chcete chodit s kočárkem? Jsou to spíše celodenní výběhy v terénu, nebo krátké procházky po městě?

Kdy dát dítě do sporťáku - pláž

Víme, jaký názor na to, kdy dát dítě do sporťáku mají fyzioterapeuté, ale co vaše každodennost? Jezdíte s kočárkem každý den, dítě spí jenom v něm, v korbičce už nevydrží a potřebujete to řešit? 

Mnoho zkušených maminek souhlasí s tím, že každé dítě je jedinečné. Některé děti se možná budou cítit pohodlněji v hlubokém kočárku déle, zatímco jiné budou projevovat zájem o sedání dříve. Maminčiny instinkty jsou často dobrým průvodcem. Pokud máte pocit, že vaše dítě je připraveno na změnu, zkuste ji postupně. Možná začněte krátkými výlety ve sportovním kočárku a sledujte, jak dítě reaguje.

Kdy dát dítě do sporťáku - zvažujte dobře

Pokud si nejste jistí bezpečím sporťáku pro páteř vašeho dítěte a zkusíte ho, věřte, že se v něm vašemu dítěti pravděpodobně zalíbí. Bude mít rozhled a to se dětem většinou líbí. Ke korbičce už se tedy pravděpodobně nevrátíte

Koneckonců, přechod z hlubokého kočárku na sportovní model je individuální záležitost. Je důležité brát v úvahu fyziologický vývoj vašeho dítěte a reagovat na jeho potřeby. Buďte pozorní k signálům, které vám dítě posílá, a věřte svým mateřským instinktům. Každé dítě se vyvíjí ve svém vlastním tempu, a proto není žádný pevný pravidelný časový rámec, kdy přejít na sportovní kočárek.

Ačkoli výrobci kočárků tvrdí, že pravá chvíle, kdy dát dítě do sporťáku je od 6 měsíců. Hlavní je, aby byl tento přechod pro vaše dítě pohodlný a bezpečný, a také pro vás, jako rodiče, což umožní všem užívat si společné chvíle na procházkách.

Do kdy používat sportovní kočárek?

A přejít na golfky, nebo vypustit kočárek z vašeho života úplně? Čas, kdy přejít od sportovního kočárku k lehčímu golfovému modelu, není pevně stanovený. Závisí na individuálním pokroku dítěte v chůzi a jeho vytrvalosti. Jakmile zvládne většinu cest bez potřeby kočárku, můžete sportovní verzi odložit. Takový okamžik může nastat někdy kolem 2-3 let, nebo později. Golfový kočárek pak poskytne pohodlné místo pro odpočinek. Pokud dítě spinká jenom doma, golfky nebudete potřebovat. Ať tak, nebo tak, běžte na to postupně a nespěchejte… 

Čtěte také

Kde koupit kočárek - Průvodce nákupem a prodejem kočárku

Publikováno 31.10.2023
Hledáte místo na koupi nebo prodej dětského kočárku? Srovnáme nejlepší platformy pro bezpečný nákup a...

Otužování malých (i větších) dětí

Publikováno 21.11.2023
Otužování dětí není pouze moderním trendem, ale klíčovým prvkem pro posílení jejich imunitního systému,...

Kočárek doma před porodem - Pověry o těhotenství a mateřství

Publikováno 14.11.2023
Kočárek doma už před porodem? A jak je to s tím tvarem břicha, dá se podle něj poznat pohlaví miminka? Je...