Kočárek doma před porodem - Pověry o těhotenství a mateřství

Publikováno 14.11.2023

Kočárek by prý neměl být doma před porodem, jinak se s děťátkem stane něco zlého. Kočárek doma už před porodem? A jak je to s tím tvarem břicha, dá se podle něj poznat pohlaví miminka? Je potřeba jíst v těhotenství za dva? Podívejme se na nejčastější pověry kolem dětiček. 

Říká se, že: Kočárek by neměl být doma před porodem

Pověra kočárek doma před porodem

Odkud se to vzalo? 

Pověra o tom, proč by neměl být kočárek přítomen v domácnosti před narozením dítěte, má kořeny v minulosti, kdy byla novorozenecká úmrtnost vysoká a zdravotní péče omezená. Zkrátka nebylo jisté, že vám děťátko zůstane, proto nebylo radno kupovat pro něj velké kusy výbavy jako kočárek nebo postýlku. Postupně se začalo věřit, že kočárek koupený příliš brzy může dokonce nosit smůlu

V dobách, kdy neexistovaly moderní lékařské postupy a děti se často rodily doma, čelily rodiny nejistotám a nebezpečím spojeným s porodem a prvními dny života novorozence. V takových podmínkách bylo považováno za neštěstí, když byl kočárek přítomen v domácnosti už před porodem. 

Jak je to s pověrou o kočárku před porodem dnes? 

Inu, pohledy na to proč nemít kočárek doma před porodem jsou různé. Některé maminky říkají, že:

“…pohled na prázdnou postýlku nebo kočárek dokáže srazit na kolena každou mámu bez dítěte.” 

Někdo věří, že by kočárek neměl být před porodem ani koupený, někdo ho zase jenom nemá v bytě, ale například ve sklepě, nebo u rodičů. 

Je pravda, že v případě, že se skutečně s miminkem něco stane, může být jeho výbavička bolavou připomínkou. 

Na druhou stranu: 

“My měli všechno připravené, abych to nemusela řešit po porodu - kočárek, postýlku, všechno… a máme skvělou zdravou holčičku. Ano, stávají se hrozné věci, ale mám pocit, že kočárek by se z toho obviňovat neměl….

Člověk si někdy říká `”co kdyby náhodou”, že? Kor u takového křehkého tématu jako je narození děťátka. 

I v dnešní době je spousta rodičů, kteří nechtějí mít kočárek doma před porodem, protože se obávají, že se stane něco zlého. Možnosti jsou pak různé. Abyste nemuseli po porodu řešit výběr kočárku, nebo pro něj jezdit, nejlepší je mít ho někde poblíž. 

  • V obchodě - ve většině obchodů s dětským zbožím se dá domluvit, že vám kočárek doručí až po porodu. 
  • Někde jinde než v bytě. Kočárek můžete koupit a dát ho někam jinam než domů - do sklepa, na terasu, za dům, do kočárkárny, nebo třeba k rodičům. Pokud nebydlí úplně daleko. Po porodu se vám pravděpodobně nebude chtít jet někam daleko pro kočárek. 

Pověra o kočárku doma před porodem má své základy v době, kdy jste ještě do porodu (nebo i pár dní po něm) nevěděli, jestli všechno dobře dopadne. Dnes už je to mnohem méně opodstatněné. Přesto pokud této pověře věříte a není vám příjemné jít proti ní a mít kočárek doma před porodem, zkrátka se řiďte svými pocity a nechte ho jinde. Konec konců jde o vaše dítě, váš kočárek a váš život. 

Pověry o kočárku a dětech

Kdy je vlastně správná doba na nákup kočárku? 

Správná doba na nákup kočárku je jedinečná pro každou těhotnou ženu a její rodinu, a závisí na individuálních preferencích, potřebách a okolnostech. Někteří budoucí rodiče se rozhodnou nakupovat kočárek brzy během těhotenství, protože chtějí být připraveni a užívat si procesu vybírání dokonale vyhovujícího modelu. Brzký nákup kočárku umožňuje rodině  

  •  mít klid a čas pro srovnání různých možností na trhu, 
  • získat rady od ostatních rodičů,
  • mít po porodu všechno zařízeno a mít možnost věnovat se jen děťátku, 
  • zajistit, že vybraný kočárek bude připraven k použití, jakmile nový člen rodiny dorazí. Takže si ho můžete předem složit, vyzkoušet, namazat, případně vyladit pomocí doplňků ke kočárku k dokonalosti. 

Proč kupovat kočárek až po porodu? 

Na druhou stranu, někteří lidé mohou preferovat odložení nákupu kočárku a dalších potřebných věcí až do pozdějších stádií těhotenství nebo dokonce po narození dítěte. To může být kromě pověry o kočárku doma před porodem také z důvodu finanční stability, nejistoty ohledně pohlaví dítěte nebo jednoduše kvůli osobním preferencím. Nakupování kočárku a další výbavy pro dítě po narození umožňuje rodičům:

  • našetřit na vysněný kočárek, 
  • zapojit novorozeňátko do procesu výběru a zjistit, co je vlastně potřeba. 

Některé děti jsou totiž spíše nosítkové a kočárek tak třeba vůbec nepoužijete. 

Celkově vzato, není žádné pevné pravidlo pro správný čas kdy kupovat kočárek. Důležité je, aby to bylo v souladu s potřebami a přáními budoucích rodičů. Některé zkušené maminky nakonec říkají, že:

“První týdny a měsíce děťátko stejně potřebuje jenom maminku, maminku a dobře, možná taky plenky. Takže si zalezte do postele a tulte se, odpočívejte, poznávejte se a užívejte si novou lásku.” 

Jaké jsou další pověry, které se pojí s těhotenstvím a mateřstvím? 

Říká se, že: Těhotenství by mělo být tajné až do konce prvního trimestru

Pověry o těhotenství

Odkud se to bere? Těhotenství je jedinečné a intimní období v životě ženy, které může být doprovázeno radostí, ale také obavami a nejistotami. Některé ženy preferují udržovat těhotenství tajné až do konce prvního trimestru, což je období prvních tří měsíců těhotenství. Existuje několik důvodů, proč některé páry volí tento přístup:

  • 1. Riziko spontánního potratu

První trimestr je obdobím, kdy je nejvyšší riziko spontánního potratu. Některé ženy chtějí počkat do doby, kdy je toto riziko sníženo, než oznámí těhotenství svým blízkým a veřejnosti. To může pomoci snížit emocionální zátěž, pokud by došlo k nechtěnému potratu. Jiné ženy chtějí se svými blízkými sdílet všechno - tedy i potenciálně nepříjemné a bolavé věci a těhotenství oznamují s těhotenským testem v ruce. 

  • 2. Ochrana soukromí

Některé ženy mají tendenci být opatrné ohledně sdílení osobních informací, dokud nejsou úplně přesvědčeny, že těhotenství bude pokračovat bez komplikací. Udržování těhotenství v tajnosti jim umožňuje užívat si toto intimní období bez vnějšího tlaku nebo nevyžádaných rad a dotazů. 

  • 3. První návštěva lékaře, nebo screening

Pověry o dětech

Mnoho žen volí udržovat těhotenství tajné až do první návštěvy lékaře, nebo prvního screeningu, které obvykle probíhá kolem konce prvního trimestru. Po této návštěvě mohou ženy cítit větší jistotu a komfort při sdílení zprávy o těhotenství s ostatními.

Celkově vzato, volba, kdy sdělit zprávu o těhotenství, je zcela individuální a závisí na osobních preferencích a pohodlí budoucí matky. Každá žena si zaslouží toto období prožívat podle svých vlastních emocí a potřeb. 

Říká se, že: Tvar břicha, jídlo, nebo poloha při sexu ukáže pohlaví dítěte

Pokud je břicho vysoko, říká se, že to znamená dívku, zatímco nízké břicho naznačuje chlapce. Někdy mohou matky s kulatým břichem být považovány za čekající holčičku, zatímco matky s špičatým břichem mohou být spojovány s chlapečkem. Je to skutečně tak? 

Pověra o tvaru břicha

Odkud se to bere? Pověra, že tvar nebo poloha břicha může ukázat pohlaví nenarozeného dítěte, má kořeny v mnoha starověkých a folklorních tradicích po celém světě. Dříve zkrátka nebyly ultrazvuky a tak se hledaly jiné způsoby, které by mohly říct, jaké bude pohlaví dítěte. A je to 50:50, takže se tyto pověry snadno šířily těmi, komu to sedělo. 

Jaké jsou další tradiční ukazatele pohlaví miminka? Kromě velikosti a tvaru břicha existuje spousta dalších pověr našich prababiček, podle kterých by mělo jít poznat pohlaví dítěte:

  • Chuťové preference: Dortík je holčička, chleba se sádlem kluk? 

Některé pověry tvrdí, že chuťové preference těhotné ženy mohou ukázat pohlaví dítěte. Například touha po sladkém by mohla znamenat holčičku, zatímco touha po slaném nebo pikantním by mohla naznačovat chlapečka.

  • Rychlost bicího srdce dítěte:

Podle pověr může rychlost srdečního tepu dítěte být ukazatelem jeho pohlaví. Vyšší tepová frekvence se někdy spojuje s holčičkou, zatímco nižší tep může naznačovat chlapečka. Protože chlapečci jsou prý obecně línější. S tím ostatně souvisí i další pověra.

  • Přenášení znamená, že to bude chlapeček? 

Kluci jsou prý od přírody línější, tak si dávají na čas i s porodem. Inu, pořád také záleží na kombinaci genů obou rodičů, datu početí a spoustě dalších faktorů, které postupně spouštějí porod. Takže pokud jste si nenechali říct pohlaví miminka, máte po termínu porodu a chcete nakupovat všechno pro chlapečka, raději počkejte, než bude na světě. 

  • Poloha při početí

Jednou z pověr je, že určitá pozice během pohlavního styku může také ovlivnit pohlaví dítěte. Říká se, že když je muž nahoře, bude to kluk a naopak. 

Říká se, že: těhotná jí za dva?

Pověra, že těhotné ženy by měly jíst za dva, má své kořeny v minulosti, kdy byla péče o těhotné ženy mnohem méně informovaná a omezená. V té době bylo důležité, aby těhotné ženy získávaly dostatek živin pro své vlastní zdraví a zdraví svého dítěte. Nicméně moderní medicína nám nyní poskytuje lepší porozumění tomu, jak těhotenství ovlivňuje ženské tělo a jaká strava je pro těhotné ženy vhodná.

Skutečnost: Kvalitní strava je klíčem

Během těhotenství je důležité, aby ženy získávaly dostatek živin, aby podpořily zdravý růst a vývoj dítěte. To však neznamená, že by měly jíst dvojnásobně. Odborníci se shodují na tom, že kvalitní strava je klíčem k zajištění dostatečného množství živin pro matku i dítě. Těhotné ženy by měly dodržovat vyváženou stravu, která zahrnuje ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, bílkoviny, zdravé tuky a dostatek tekutin.

Přílišné přibírání na váze během těhotenství může mít negativní dopad na zdraví matky i dítěte. 

Říká se: že: Co dělá žena v těhotenství bude pak bavit a dítě

Existuje přesvědčení, že když bude žena v těhotenství malovat, tancovat nebo zpívat, její dítě se pak tomuto umění bude také věnovat. Je to tak, můžeme to skutečně ovlivnit? Namísto zaměření se na pověry, které nás vedou k přemýšlení o těhotenství jako o magické formě programování budoucích schopností dítěte, bychom měli klást důraz na podporu a vzdělání, které můžeme poskytnout svým dětem od útlého věku.

Pověry o dětech

Děti, které jsou vzdělávány a podporovány, mají tendenci rozvíjet své dovednosti a talenty nezávisle na aktivitách, kterým se jejich rodiče věnovali během těhotenství.

Individuální cesta každého dítěte

Koneckonců každé dítě je jedinečné a má svou vlastní cestu vývoje. Mít umělecky nebo intelektuálně nadané dítě není pouze otázkou toho, co matka dělala během těhotenství, ale také komplexním mixem genetických faktorů a podpory, kterou dítě obdrží. 

Důvěřujme v sílu individuálního potenciálu a podporujme naše děti na jejich cestě objevování světa a sebepoznání. To je skutečná cesta k vytvoření šťastné a zdravé budoucnosti pro naše potomky. Každopádně, pokud máte rádi tanec, malování nebo hudbu, věnujte se jim klidně celé těhotenství. 

Těhotenství - období pověr a mýtů, radosti, nebo strachu? 

V minulosti byly těhotné ženy obklopeny nekonečným seznamem pověr a zákazů, které měly udržet jejich budoucí potomstvo v bezpečí. Nechodit na hřbitov, do hospody, mezi lidi, nevěšet záclony, jíst něco, nejíst něco, poslouchat vážnou hudbu, nekupovat kočárek a spoustu dalších… 

Tyto tradice byly často zakořeněny ve společnosti a předávány z generace na generaci, i když neměly žádný vědecký základ. Dnes, v moderní době, jsme svědky toho, jak se postupně osvobozujeme od těchto nesmyslných přesvědčení a důvěřujeme vědeckým poznatkům a lékařskému pokroku. Alespoň občas. 

Těhotenství a mateřství by nemělo být obdobím strachu a omezení, ale spíše obdobím radosti, přípravy a podpory. Moderní těhotné ženy mají přístup k odborným znalostem a péči, které umožňují zdravý a bezpečný vývoj jejich dítěte. Měly by být povzbuzovány, aby vedly normální život, pokud jim to jejich zdravotní stav dovoluje, a měly by mít možnost rozhodovat o svém tělesném a emocionálním blahu. A také o tom, kdy si domů pořídí kočárek. 

Čtěte také

Afirmace proti úzkosti: Klíč k duševnímu klidu a síle

Publikováno 10.2.2024
Objevte sílu afirmací v boji proti úzkosti. Naučte se používat pozitivní afirmace jako účinný nástroj pro...

Otužování malých (i větších) dětí

Publikováno 21.11.2023
Otužování dětí není pouze moderním trendem, ale klíčovým prvkem pro posílení jejich imunitního systému,...

Od kdy dát dítě do sporťáku - rady a tipy

Publikováno 23.10.2023
Otázka od kdy dát dítě do sporťáku trápí skoro všechny rodiče. Přechod od hlubokého kočárku k...