Otužování malých (i větších) dětí

Publikováno 21.11.2023

Otužování dětí 

Otužování dětí není pouze moderním trendem, ale klíčovým prvkem pro posílení jejich imunitního systému, zvýšení odolnosti vůči nemocem a podporu celkového fyzického a psychického zdraví. V tomto průvodci se podíváme na praktické tipy a osvědčené metody, jak integrovat otužování do každodenního života vašich dětí. Bez ohledu na to, zda jste rodič novorozeného nebo batolete, či máte starší školáky, zjistíte, jak postupovat od prvních krůčků otužování až po propracovanější techniky. Otevřeme bránu do světa, kde čerstvý vzduch, voda a příroda poskytují dětem možnost růstu, učení a získávání zkušeností. Připravte se na dobrodružství, které nejen podpoří zdraví vašich dětí, ale také vytvoří nezapomenutelné rodinné chvíle plné radosti a smíchu.

Otužování dětí - malých i velkých krůček po krůčku

Na začátek musíme zmínit základní pravidla otužování dětí:

Jděte příkladem. Jako ve všem i v otužování platí, že co dítě vidí, to opakuje. Netlačte, naslouchejte dítěti. 

  1. Otužujte pravidelně už od malinka - ideálně systematicky od 6 měsíců věku. Začít ale můžete kdykoli. 
  2. Otužujte kdykoli to jde - otužování dětí není aktivita, kterou děláte 2 minuty denně a pak si odškrtete hotovo. Je to systém, nastevení toho, jak fungujete.
  3. Otužujte vzduchem i vodou - při koupání postupně snižujte teplotu cca na 34 stupňů, větší děti na závěr můžete osprchovat studenou vodou (ještě ne úplně ledovou, s tou je lepší začít až ve školním věku).
  4. Choďte ven, co nejčastěji to jde. Choďte na kurz plavání, nebo plavat. Na ven dítěti nedávejte zbytečné vrstvy oblečení navíc.
  5. Nemějte doma tzv. trenkovou teplotu a na noc uberte ještě víc nebo nejlépe otevřete okno. Ano, i v zimě. Samozřejmě ale dítě musí být oblečené a přikryté. 

TIP: Jestli je dítěti vedro, nebo zima poznáte nejlépe sáhnutím na krk. Studené ruce jsou v pořádku. I když vám babička tvrdí něco jiného. 

Jaké jsou výhody otužování dětí?

Otužování u dětí může přispět k rozvoji různých dovedností a schopností. Zde jsou některé specifické oblasti, ve kterých otužování může pozitivně ovlivnit dětský vývoj:

Otužování dětí - cesta k lepší imunitě

Otužování může posilovat imunitní systém a zvyšovat odolnost vůči nemocem. Děti, které se pravidelně otužují, mohou být méně náchylné k běžným infekcím. Proč tomu tak je?

  • Stimulace produkce bílých krvinek:

Otužování malých dětí může stimulovat produkci bílých krvinek, které jsou klíčovými hráči v imunitním systému. Tyto buňky mají za úkol bojovat proti infekcím a chránit organismus před patogeny.

  • Zlepšení cirkulace krve:

Chladné prostředí může podporovat lepší cirkulaci krve. Když se tělo vystavuje chladu, cévy se stahují a poté se rozšiřují, což může zlepšit tok krve a přinášet kyslík a živiny do různých částí těla, včetně orgánů odpovědných za imunitní reakce.

  • Zvýšená produkce protilátek:

Pravidelný kontakt s chladnějším prostředím u dětí může podporovat zvýšenou produkci protilátek. Protilátky jsou molekuly, které hrají klíčovou roli při boji proti infekcím tím, že vážou a neutralizují patogeny.

  • Zlepšení funkce respiračního systému:

Chladnější prostředí může vést ke zlepšení funkce respiračního systému. To může napomoci odstranění škodlivých látek a podporovat celkové zdraví dýchacího ústrojí.

  • Stresová odpověď:

Otužování u dětí může také spustit stresovou odpověď v těle, což může aktivovat různé systémy, včetně imunitního. Kontrolovaný stres může posilovat odolnost organismu.

Otužování dětí krok po kroku

Otužování malých dětí posiluje jejich fyzickou kondici:

Pobyt venku a fyzická aktivita v chladnějším prostředí mohou přispívat k lepší fyzické kondici, síle a vytrvalosti. Otužování přispívá k posilování fyzické kondice, síly a vytrvalosti několika způsoby, které jsou spojeny s tím, jak tělo reaguje na chladnější prostředí:

  • Zvýšený energetický výdej:

Pobyt v chladnějším prostředí vyžaduje od těla větší úsilí na udržení optimální teploty. Tato reakce zvyšuje energetický výdej a může podporovat spalování kalorií, což může pozitivně ovlivnit celkovou fyzickou kondici.

  • Aktivace svalového systému:

Chladnější podmínky mohou stimulovat svalový systém. Když jsme v chladu, svaly se automaticky chtějí stáhnout a uvolňovat, což může být podnětem k větší svalové aktivitě.

  • Zlepšení kardiovaskulárního systému:

Fyzická aktivita v chladnějším prostředí může zvyšovat tepovou frekvenci a posilovat kardiovaskulární systém. To zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak a podporuje celkovou srdcovou a cévní kondici.

  • Stimulace metabolismu:

Chladnější prostředí může stimulovat metabolismus, což může mít vliv na energetický metabolismus těla. Zvyšování metabolické aktivity může přispívat k udržování zdravé hmotnosti a tělesného složení.

Všechny tyto faktory společně přispívají k celkovému zlepšení fyzické kondice a síly díky otužování. Je však důležité, aby tyto aktivity byly prováděny postupně a v souladu s individuálními možnostmi a pohodou každé osoby.

Otužování podporuje psychické zdraví:

Otužování dětí může pozitivně ovlivňovat psychické zdraví hned z několika důvodů:

Snížení stresu:

  • Kontakt s chladnějším prostředím a pravidelné otužování dětí mohou aktivovat mechanismy těla, které pomáhají snižovat hladinu stresových hormonů, což má uklidňující účinek na nervový systém.

Zlepšení nálady:

  • Fyzická aktivita spojená s otužováním uvolňuje endorfiny, tzv. "hormony štěstí". Tyto látky mohou zlepšovat náladu a přispívat k celkovému pocitu pohody.

Podpora duševní odolnosti:

  • Pravidelné vystavení se chladu a výzvám otužování může přispívat k rozvoji duševní odolnosti. Děti se učí překonávat nepohodlí a adaptovat se na různé podmínky. Pravidelný kontakt s chladnějším prostředím může také pomoci dětem lépe reagovat na stresové situace a rozvíjet schopnost přizpůsobovat se změnám.

Otužování malých dětí ve sněhu

Stimulace kognitivních schopností:

  • Otužování může podporovat kognitivní funkce, jako je pozornost a koncentrace, což má pozitivní vliv na mentální zdraví.

Posílení sebevědomí:

  • Úspěšné překonávání otužovacích výzev může posilovat sebevědomí dětí. Vědomí vlastních schopností přispívá k pozitivnímu psychickému stavu.

Podporuje sebeovládání:

  • Otužování vyžaduje určitou míru sebeovládání a odhodlání. Děti, které jsou zapojeny do otužování, mohou rozvíjet schopnost kontrolovat své reakce a jednat i ve chvílích nepohodlí.

Rozvíjí sociální dovednosti:

  • Společné otužovací aktivity mohou podporovat sociální interakce mezi dětmi, což přispívá k rozvoji komunikačních a spolupracovních dovedností.

Rozvoj relaxačních strategií:

  • Otužování může dětem poskytovat zkušenost s relaxačními technikami, což může být užitečné pro řízení stresu a učení se, jak udržovat psychickou pohodu. Když k otužování malých dětí přidáte třeba i nějaké afirmace, výsledek bude skvělý. 

Celkově lze říci, že otužování dětí podporuje psychické zdraví tím, že kombinuje fyzickou aktivitu s vystavením se různým výzvám. Tato kombinace má pozitivní vliv na nervový systém, náladu a celkovou duševní pohodu dětí.

Otužování dětí zlepšuje jejich spánek:

Venkovní aktivity spojené s otužováním mohou přispívat k lepšímu spánku dětí, což je důležité pro celkový vývoj. Otužování dětí a jeho vliv na spánek může být vysvětleno takto: 

Chladnější teploty a spánkový hormon:

  • Když se děti venku otužují, jsou vystaveny chladnějším teplotám. to může stimulovat jejich těla k produkci melatoninu, což je přirozený hormon, který napomáhá usínání a udržení hlubokého spánku.

Relaxace a klidový nervový systém:

  • Otužování aktivuje klidový nervový systém. to znamená, že děti, které se baví venku a přitom se otužují, mají klidnější nervy, což je ideální pro příjemné usínání.

Radost a dobrá nálada:

  • Venkovní aktivity a otužování malých dětí mohou přinášet radost,. klidné a šťastné děti mají obvykle také lepší spánek.

Zahrnutím otužování do života dětí můžete tedy podpořit nejen jejich fyzické zdraví, ale i kvalitu jejich spánku. Je to zábavný způsob, jak rozvíjet zdravé návyky u svých malých dobrodruhů.

Tím pádem je to skvělý návyk do života. 

Všechny tyto faktory by však měly být brány v úvahu s ohledem na individuální potřeby a zdravotní stav každého dítěte. Je také důležité, aby otužování probíhalo postupně a s respektem k pohodě dítěte. Viděli jsme případy, kdy maminka nutila dítě, aby bylo ještě chvilku v ledové vodě, že mu to pomůže… důležitější je v tomto případě vždycky pohoda dítěte, postupné zvykání si na otužování a předání návyku, který si dítě udrží, ne, který bude nesnášet a nebude ho chtít dělat… 

Otužování dětí krůček po krůčku

Od kdy se může dítě otužovat?

Většinou se jako ideální počátek systematického otužování dětí uvádí věk 6 měsíců. Věk šest měsíců je často uváděn jako doporučený čas pro začátek otužování u dětí hned z několika důvodů:

  • Rozvoj termoregulace: V prvních šesti měsících života dítěte probíhá intenzivní vývoj termoregulačních mechanismů. Po šesti měsících jsou tyto mechanismy obvykle lépe vyvinuty, což umožňuje dítěti lépe reagovat na změny teploty.
  • Stabilizace imunitního systému: Ve věku šesti měsíců je imunitní systém dítěte již relativně stabilní a dítě je schopno lépe reagovat na vnější vlivy. Otužování může přispět k posílení tohoto systému.
  • Rozvoj pohybových schopností: Ve věku šesti měsíců začínají děti rozvíjet své pohybové schopnosti, což zahrnuje i schopnost relativně samostatného pohybu na čerstvém vzduchu. Otužování může být součástí podpory tohoto fyzického rozvoje. 

TIP: Roztáhněte venku deku a nechte děti, ať si to venku užijí. Můžou válet sudy, plazit se, lézt, sedět - každé dítě podle toho, co už dokáže. 

Je však důležité si uvědomit, že každé dítě je jedinečné a reaguje na otužování individuálně. Rodiče by měli vždy respektovat individuální potřeby a pohodu svého dítěte a postupovat postupně, aby se tělo dítěte mohlo adaptovat na nové podněty.

Otužování malých dětí v dešti

Otužování dětí předškolního věku

Otužování dětí předškolního věku má několik specifik, která je důležité vzít v úvahu:

  • Krátké aktivity: Předškolní děti mají obvykle kratší pozornost a nemají tak dlouhou trpělivost jako starší děti. Proto je vhodné začínat s krátkými otužovacími aktivitami a postupně je prodlužovat, jak se děti adaptují.
  • Hry a zábava: Předškolní věk je obdobím hravosti a zvídavosti. Otužování může být zabudováno do her a zábavných aktivit, jako jsou lov na barevné koule ve studené vodě nebo tvoření otisků na chladném písku.
  • Postupnost: Otužování by mělo být postupné a přizpůsobené individuálním potřebám každého dítěte. Zohledněte jejich citlivost a reakce na nové podněty.
  • Rodinná účast: Otužování předškolních dětí může být efektivní, když je zahrnuto do rodinných aktivit. Rodiče mohou být vzorem pro děti a ukázat, že otužování je něco pozitivního a zábavného.
  • Sezónní variace: Přizpůsobte otužování podle ročních období. V létě mohou děti zažívat otužování vodou, zatímco v zimě mohou stavět sněhové sochy nebo tančit na zmrzlých plochách.
  • Komunikace a posilování: Je důležité komunikovat s předškolními dětmi o tom, co prožívají během otužovacích aktivit. Podporujte je a posilujte v jejich úsilí, aby vytvořily pozitivní vztah k otužování.

Máte starší dítě? Na to začít s otužováním není nikdy pozdě. Otužování malých dětí po 6 měsících věku je vždycky dobrý nápad. Začněte postupně. 

Nejčastější otázky o otužování malých (a větších) dětí

Jak s otužováním dětí začít? 

Otužování dětí může začít buď vzduchem nebo vodou. Nebo obojí. 

  • Využívejte přírodní otužovací metody, jako je venkovní plavání v letním období, chození bosky po trávě nebo hraní se sněhem v zimě. 

Otužování dětí - jak začít

  • Postupné snižování teploty vody při koupání: Při koupání postupně snižujte teplotu vody. Začněte klasickou teplou voodu jako u miminka a postupně snižujte každý týden. 

  • Oblečení o jednu vrstvu méně: Při venkovních aktivitách oblečte dítě o jednu vrstvu méně, třeba stejně jako sebe. Když je dítě ve fusaku, počítá se jako vrstva. Když je venku 10 stupňů, opravdu nepotřebuje mít funkční prádlo, mikinu a zimní bundu. 

  • Koupání v zimě - jste otužovací profík, máte doma ledový sud, nebo chodíte plavat do díry v ledu a chcete vaše dítě k otužování přizvat? Prubněte to, ale postupně a mějte připravené pořádné zahřátí - čaj a oblečení, do kterého ho hned oblékněte. S tímto otužováním je vhodné začít až u předškolních dětí, které si řeknou, co chtějí, nechtějí a jak jim je. Začněte pomalu, nejprve třeba zchlaďte jen nohy a ruce, příště přidejte více… ptejte se a vnímejte dítě. 

TIP: Nalaďte se na otužování taky - vezměte si o vrstvu méně a vnímejte jak vám je, dítě bude pravděpodobně o něco citlivější, pokud není zvyklé. Začněte krátkou procházkou a postupně prodlužujte dobu venku. Nejste si jistí? Mrkněte na tento kurz Wim Hofovy metody a pronikněte do otužování předtím, než začnete otužovat děti. 

Moje maminka ale říká, že když se neobléknu, tak nastydnu. Jak je to doopravdy? 

Otužování samo o sobě nezpůsobuje nemoci, to dělají viry a bakterie. Naopak, mírné a postupné otužování může posilovat imunitní systém a zvyšovat odolnost vůči nemocem. Důležité je však najít rovnováhu mezi posilováním odolnosti organismu a přiměřeným zabráněním nadměrnému vystavení studenému počasí. Pokud dítě roky oblékáte tak, že se potí i v létě a pak ho najednou ponoříte do ledového sudu, pravděpodobně z toho příliš benefitů mít nebude a dost možná se nachladí. Při otužování dítěte je klíčové postupovat postupně, respektovat jeho pohodu a individuální reakce. 

Jak zapojit otužování do každodenního života dětí? 

Zapojení otužování do každodenního života dětí může být snadné a zábavné. Zde je několik praktických nápadů, jak toho dosáhnout:

  • Venkovní hry a aktivity: Začněte každý den krátkými venkovními aktivitami. Mohou to být hry jako schovávaná, fotbálek nebo dokonce procházka kolem bloku. Postupně zvyšujte dobu strávenou venku. Při venkovních aktivitách oblečte dítěti o jednu vrstvu méně. To může podporovat postupné otužování a adaptaci na různé teploty.

  • Otužování při koupání: Snižujte teplotu vody při koupání postupně. Děti se tak mohou postupně přizpůsobovat chladnější vodě. Můžete také zvážit otužovací sprchu po teplé koupeli.

  • Chození naboso: Když je to možné, povolte dětem chodit naboso po trávě nebo jiných površích. To může posílit nohy a stimulovat smyslový systém.

otužování malých dětí - choďte naboso

  • Podporujte samostatnost: Postupně povolujte dětem, aby samy rozhodovaly o tom, jak jsou oblečené, a pomáhejte jim porozumět vlastním pohodovým hranicím. Máte pocit, že jim ale musí být zima? Oni to cítí nejlépe. 

  • Otevírání oken: Větrejte pravidelně místnosti, ve kterých se děti pohybují. Čerstvý vzduch může přispět k celkovému zdraví a pohodě.

Jsou nějaké kontraindikace pro otužování dětí?

Otužování není vhodné pro děti s akutními respiračními infekcemi, srdečními problémy nebo alergiemi na chlad. Je nezbytné konzultovat s pediatrem před zahájením otužovacích aktivit, aby se zjistilo, zda má dítě nějaké specifické zdravotní omezení.

Jaký je vliv otužování na psychické zdraví dětí?

Otužování může pozitivně ovlivnit psychické zdraví dětí. Pravidelné otužovací aktivity mohou snižovat hladinu stresu, zlepšovat náladu a posilovat duševní odolnost. Venkovní pohybové aktivity a kontakt s přírodou mohou přispívat k celkovému duševnímu blahobytu dítěte.

Je lepší otužovat se ráno, nebo večer, nebo je to jedno?

Čas otužování není klíčový. Důležité je začlenit otužovací aktivity do pravidelné každodenní rutiny. Ráno může být osvěžující a pomoci nabrat energii, zatímco večer může pomoct uvolnit napětí a podporovat kvalitní spánek. Vyberte čas, který nejlépe vyhovuje rodinnému harmonogramu a individualitě dítěte.

Tipy na sranda aktivity spojené s otužováním dětí

Jak začít s otužováním dětí

Naboso po sněhu:

Zima a sníh nabízejí jedinečnou příležitost k otužování nohou. Při vhodném počasí (když zrovna není vánice) nechte děti běhat bosé po sněhu. To je nejen zábavné, ale také podporuje přirozenou stimulaci chodidel a posiluje svaly. A nezapomeňte se proběhnout s nimi. 

TIP pro začátečníky v otužování dětí: Projděte se ranní rosou od jara do podzimu. To pro začátek stačí. 

TIP pro profíky: Dělejte ve sněhu andlíky třeba jen v plavkách. To bude stmelovací zážitek k nezaplacení! Pak se rychle zachumlejte do deky a dejte si něco teplého k pití. 

V dešti bez oblečení

Máte zahradu? Tak nechte běhat děti nahaté v dešti. Pokud není bouřka. Deštivý den může být příležitostí k nečekané zábavě. Nechte děti běhat a skákat po kalužích nebo organizujte rodinný "dešťový tanec". Voda z deště vytváří přirozený otužovací prvek a zároveň poskytuje radost z hraní venku.

TIP: Nahaté může dítě běhat taky vždycky před koupáním, před přebalováním a po něm. 

Vodní bomby se studenou vodou

Připravte vodní bomby naplněné studenou vodou a bitva může začít. 

Otisky a stopy ve studeném písku

Otužování s otisky ve studeném písku je velká zábava. Na pláži nebo v pískovišti mohou bosé chodit či tvořit otisky rukou, nebo oblíbených zvířátek. Podporuje to nejen zdraví a koordinaci, ale také kreativitu, kdy děti mohou vytvářet vzory a tvary.  

Čtěte také

Kde koupit kočárek - Průvodce nákupem a prodejem kočárku

Publikováno 31.10.2023
Hledáte místo na koupi nebo prodej dětského kočárku? Srovnáme nejlepší platformy pro bezpečný nákup a...

Afirmace proti úzkosti: Klíč k duševnímu klidu a síle

Publikováno 10.2.2024
Objevte sílu afirmací v boji proti úzkosti. Naučte se používat pozitivní afirmace jako účinný nástroj pro...

Od kdy dát dítě do sporťáku - rady a tipy

Publikováno 23.10.2023
Otázka od kdy dát dítě do sporťáku trápí skoro všechny rodiče. Přechod od hlubokého kočárku k...